Dördüncü sanayi devrimi, yani “Endüstri 4.0” nedir?. Kısaca 21.yüzyılın yeni üretim standardı diyebiliriz.
Endüstri 4.0, ilk olarak 2011 yılında ortaya çıktı.
Mevcut yaşam tarzını iyileştirmek için biyoloji, endüstriyel otomasyon ve teknoloji alanındaki araştırmaları bir araya getirir ve üretimde insan faktörünü minumuma indirerek olabildiğince ucuz, etkili ve verimli üretim yapılmasını sağlar.
İlk sanayi devrimi buharlı makinelerle gerçekleşti, sonrasında elektrik ortaya çıktı ve seri üretimler ile bu devrim ikinci evreye taşındı. Ardından dijital teknolojiyi keşfederek 3.sanayi devrimine kadar geldik.
Teknolojinin bu hızlı ilerlemesinden dolayı, artık endüstri bu aşamayı da aşmak zorunda kaldı ve 4.sanayi devrimi ortaya çıkmaya başladı. Bu durumun ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biri de, yapay zekanın sürekli gelişmesidir.
Teknik destek
Siber fiziksel sistemler, insanlar için mümkün olmayan bazı işleri insanların yerine yapabilir.
Birlikte çalışabilirlik
Cihazların, makinelerin, sensörler ve insanların, nesnelerin interneti aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurma yetenekleri.
Nanoteknoloji
Kullanılan malzemelerin özelliklerini geliştirir, daha fazla güç, daha az ağırlık, daha az maliyet, daha fazla üretim, gibi özellikler.
Merkezileştirilmiş karar verme
Bu durum, siber-fiziksel sistemlerin bazı durumları kendisinin yapmasına ve kendi basit kararlarını almasına olanak sağlar.
Alternatif enerjiler ve yeni malzemeler
Bir çok kaynaktan enerji elde etmenin yeni yollarını keşfederek yeni bir ekosistem geliştirir, bu yeni teknoloji sayesinde sınırsız temiz enerji elde etmemizi sağlar.
Bütün bunlar, yapay zeka, nesnelerin interneti, robotik, otonom araçlar, nanoteknoloji, biyoteknoloji, 3 boyutlu baskı, enerji depolama, malzeme bilimi ve kuantum hesaplama gibi alanları etkilemektedir.
Endüstri 4.0 işletmeleri nasıl etkiler
Dördüncü sanayi devrimi, işletmeler üzerinde de büyük bir etkiye sahip olacaktır. Bir çok endüstri mevcut ihtiyaçlarını karşılamak için tamamen yeni yollar yaratacak ve yeni teknolojileri görecektir. Artan şeffaflık, müşteri katılımı ve yeni tüketici davranış modelleri, şirketlerin üretimlerini, ürün tasarımlarını ve pazarlama şeklini değiştirmeye zorlayacaktır.