Excel İle Çoklu Insert Sorgusu Hazırlamak

Zaman zaman elinizde database tablonuza eklemeniz gereken kayıtlarınız olabilir, bu kayıtlar bazen çok fazla olur bu yüzden her zaman elle ekleyemezsiniz, bu yazımda sizlere excel kullanarak çoklu Insert sorgusu hazırlayıp bu kayıtları tablonuza tek seferde nasıl eklersiniz bunu göstereceğim.

Direkt olarak örnek üzerinden gidersek, elimizde resimdeki gibi arabalarla ilgili bir excel listesi olsun ve bu kayıtları sql server da tblArabalar tablomuza ekleyelim.

araba listesi

Resimde de gördüğünüz gibi, elimizdeki liste arabaların marka, model ve yıl bilgilerini içermekte.
 

Şimdi bundan sonrası biraz karışık gelebilir, ama adımları sırasıyla ve dikkatli bir şekilde uygularsanız bir sıkıntı olmayacaktır.

İlk olarak şöyle bir sorgu cümlesi hazırlayalım.

INSERT INTO tblArabalar(Marka, Model, Yil) VALUES ('

ve bunu Excel listemizdeki E1 hücresine yapıştıralım. İlla bu hücre olmak zorunda değil, sadece arada boşluk olması açısından ben bu şekilde yaptım.
Sonrasında E1 satırını E20‘ye kadar uzatarak bütün E kolonlarının aynı olmasını sağlayalım. Yani son durumda hazırladığımız excel resimdeki gibi olacaktır.

excel sorgu listesi

 
Şimdi gelelim en önemli adıma, F1 hücresini seçin ve üstte bulunan formül çubuğuna
=BİRLEŞTİR( yazın.
Not : İngilizce excel kullananlar ise =CONCATENATE( yazabilir.

Daha sonrasında, fonksiyon ekle(fx) butonuna basın, açılan popupda sırasıyla
Metin1 kısmına, en başta olacak kolon ismini yazıyoruz, yani E1
Metin2 kısmına, A1
Metin3 kısmına, “‘,'”
Metin4 kısmına, B1
Metin5 kısmına, “‘,'”
Metin6 kısmına, C1
Metin7 kısmına, “‘)” yazın,
son durumda resimdeki durumu elde etmeniz gerekiyor.

fonksiyon bağımsız değişkenleri

Daha sonrasında Tamam butonuna basın.

Birleştirme işlemini F1 hücresi için yaptığımızdan, F1 hücresinde şöyle bir sorgu olması gerekiyor.

INSERT INTO tblArabalar(Marka, Model, Yil) VALUES ('Volvo','S90','1998')

Bu sorgu oluştuktan sonra F1 hücresinin sağ alt köşesine gelin + butonunu gördükten sonra çift tıklayın veya F1 hücresini aşağı doğru uzatın, F20 ye kadar dolduğunu görecekseniz. Yani işlemimizin son hali resimdeki gibi olacaktır.

excel insert sorgusu

Insert sorgularımız artık hazır, hepsini kopyalayıp sql server’a yapıştırıp, tablonuza tek seferde kayıtlarınızı ekleyebilirsiniz.

sql insert sorgusu hazırlama

işlemlerimiz bu kadar arkadaşlar, bu yöntem tablolarınıza çok sayıda kayıt eklemeye çalıştığınızda oldukça işinize yarayacaktır. Olabildiğince açıklayıcı ve basit bir şekilde anlatmaya çalıştım. Eğer anlaşılmayan bir nokta varsa, ya da şurayı yapamadım dediğiniz bir kısım varsa, mutlaka yorumlarda belirtin birlikte çözüm arayalım, hepinize kolay gelsin 🙂

2 yorum “Excel İle Çoklu Insert Sorgusu Hazırlamak”

  1. merhaba, yazınız çok faydalı olmuş. yalnız ben işlemleri yaparken bir de tarihlerin olduğu bir sütun ekledim. ama tarihleri string olarak algılayıp formül sonucu 45351 benzeri rakam döndürdü. tarihlerin olduğu sütundaki tarihlerin biçimi tarih seçili bu arada ona rağmen string döndüryor. bu sorunun neden kaynaklandığını çözemedim.yardımcı olma şansınız varsa yazarsanız çok sevinirim iyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir