İş Görüşmelerinde Sorulan Sorular ve Örnek Cevaplar

  İş görüşmelerinde neredeyse klasikleşmiş bazı sorular vardır, bu yazımda sizlere hem bu sorulan soruları, hem de bu sorulara verilebilecek cevaplar neler olabilir bunları sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

 

1) Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz ?

  Klasikleşmiş bir insan kaynakları sorularından biridir. Bu sorunun sorulmasındaki amaçlardan biri, başvurduğunuz şirket ve pozisyon hakkında neler bilip bilmediğinizi öğrenmeye çalışmaktır.
Bu soruya uygun cevabı verebilmek için şirket hakkında önceden bilgili olmalısınız, iş görüşmesine gelmeden önce mutlaka şirketin sitesine girin, linkedin sayfasını inceleyin böylelikle şirket hakkında ön bilginiz olur, burada öğrenebileceğiniz bilgiler, insan kaynakları karşısında size artı puan kazandırabilir.
Örnek cevap şu olabilir; Şirketiniz kendi alanında şu şu özellikleri ile bilinir, ve benim şu şu tecrübelerim sayesinde, bu pozisyonda ve sizin şirketinizde çalışma fırsatım ilgimi çekti. Karşı bir soruda ise, şöyle uygun bir cevap verilebilir, şirketinizin kullanmış olduğu teknolojileri daha önce hiç kullanmamış olabilirim, ama bu yapamayacağım anlamına gelmez, önceki çalıştığım yerlerde de kullanılan bazı teknolojileri bilmiyordum fakat bunları öğrenip, çalıştığım yere faydalı olabildiğimi düşünüyorum.
 
2) Bizim şirketimize ne katabilirsiniz?

  Bu tarz bir soruya verilmesi gereken en iyi cevaplardan biri, daha önce elde etmiş olduğunuz başarılarınızdan ve deneyimlerinizden bahsetmektir, bu sayede sizi işe aldıkları taktirde sizden ne elde edebileceklerini öğrenmek isterler. Daha önce çalıştığınız yerlerde ne kadar etkin olduğunuzdan ve şirkete ne gibi katkılar sağladığınızdan bahsedin. Tabi bunlardan bahsederken bunları iş verenin hedefleri ile ilişkilendirmeye çalışın.
Örnek cevap şu olabilir; Şirketinizin büyümesi ve hedeflerini gerçekleştirmesi doğrultusunda, gerekli alanlarda deneyime ve bilgi birikimine sahip olduğumu düşünüyorum.
 
3) Güçlü olduğunuz noktalar nelerdir?

  Bu soruya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili yetenek veya becerilerinizden bahsederek cevap vermek daha faydalı olabilir.
Örnek cevaplar şunlar olabilir; Sorun çözme konusunda oldukça iyiyimdir, işime özen gösterir ve çabuk öğrenirim, detayları kaçırmadığıma inanırım gibi gibi
 
4) Zayıf olduğunuz noktalar nelerdir?

  Bu soruda kendi özelliklerinizin farkında olup, eksik yönlerinizi bilip, bunları geliştirmek için neler yapıp yapmadığınızı öğrenmek isterler. Bu soruya kesinlikle eksik yönlerim yoktur gibi bir cevap vermemelisiniz.
Örnek cevap şu olabilir; Bazen bir işi yaparken bazı noktalara gereğinden fazla takılıyorum, ama elimden geldiğince bunu yapmamaya özen gösteriyorum.
 
5) İleriye dönük hedefleriniz nelerdir?

  Bu soruda iş görüşmelerinde mutlaka sorulan olmazsa olmaz sorulardan biridir. Bu soruyu cevaplarken gerçekçi olmanızda fayda var. Mutlaka iş ile ilgili geleceğe yönelik hedeflerinizden bahsedin.
Örnek cevap şu olabilir; Yeteneklerimi geliştirerek sorumluluk alabileceğim bir ekipte, yönetici, müdür, takım lideri olmak istiyorum gibi bir cevap verilebilir.
 
6) Şu anki işinizden neden ayrılmak istiyorsunuz?

  Bu soruyu cevaplarken de dürüst olun, mevcut işinizde bir sorun varsa bunları uygun bir dille karşı tarafa aktarın, ama kesinlikle müdürünüzden, yöneticinizden ya da firmanızdan kesinlikle kötü bahsetmeyin. Bu işveren tarafından, sizin eğer buradan ayrılmanız durumunda da dışarıya karşı şirketi kötüleyeceği algısı oluşturacaktır.
Örnek cevaplar şunlar olabilir; Kendimi mevcut pozisyonda daha fazla geliştiremiyor olduğumu düşünüyorum, ya da sizin firmanız ilgimi çekti ve bu pozisyona açıkçası uygun olduğumu düşündüm, bu yüzden başvurmak istedim.
 
7) Yöneticinizden, müdürünüzden beklentileriniz nelerdir?

  Bu soruda nispeten sizlere sorulacak sorulardan biri olabilir.
Örnek cevap şu olabilir; Fikirlerimi yöneticime rahatlıkla sunabilmeyi isterim, ya da bir sorunum olduğunda karşı tarafın beni anlaması, bana karşı açık ve dürüst olması benim için oldukça yeterlidir.
 
8) Stresle nasıl başa çıkarsınız?

  Buradaki amaç yoğun ve stres altındaki durumlarda sizin nasıl çalışabileceğinizi öğrenmek isterler.
Örnek cevap şu olabilir; Stres altında oldukça sakin kalabilirim ve bilirim ki işi bitirdikten ya da çözdükten sonra stres kendiliğinden geçecektir, bu da beni açıkçası oldukça motive eder.
 
9) Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

  Bu soruyu cevaplarken kendi özelliklerinizi karşı tarafa aktarabilirsiniz.
Örnek cevap şu olabilir; Oldukça sakin ve sabırlı bir insan olduğumu düşünüyorum, insanlar genellikle bana güvenir gibisinden bir cevap verilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir