İyi Bir Yazılımcı Nasıl Olunur

Herkese merhabalar,
Bu yazımda sizlere iyi bir yazılımcı nasıl olabilirsiniz, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir ve yazılımda başarıya götüren etkenleri elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

1) Öncelikle azimli olun ve yanlış yapmaktan korkmayın. Özellikle işi pratiğe dökmek bu noktada çok önemli, teorik bilgi bir yere kadardır bu yüzden öğrendiğiniz bilgileri mutlaka deneyin ve hayata geçirin.

 

2) Meraklı, ilgili ve araştırmacı olun. Bu sadece yazılım özelinde de değildir, yaptığınız her işte başarılı olmanın şartları bu özellikleri de taşımaktır.

3) İnsan ilişkileriniz iyi olsun, gerektiği zaman da çok iyi bir dinleyici olmayı bilin. Karşı tarafı dinler gibi yapmayın gerçekten dinleyin. Ama burada mutlaka derdinizi anlatabilmek de çok önemli. Bazen siz karşı tarafı yanlış anlayabilirsiniz, bazen de onlar sizi yanlış anlayabilir, bu gibi durumlarda sorunlar daha da büyüyebilir. Bu yüzden doğru iletişim kurmaya mümkün mertebe özen gösterin.

4) İş bitirici olun ve ortaya bir ürün çıkarmaya çalışın. Victor Hugo’nun çok güzel bir sözü vardır. “Kimse senin dalgalarla nasıl boğuştuğuna bakmaz. Gemiyi limana getirip getirmediğine bakar”. Bu yüzden bir işe ya da bir projeye başladığınızda iş bitirici olmaya çalışın. Eğer olmayacaksa ya da olmuyorsa da hayır bu olmayacak diyebilmeyi öğrenin.

5) Takım çalışmasını öğrenin ve önemseyin. İyi bir takım üyesi olmak iyi bir yazılımcı olmanın önemli unsurlarından biridir.

6) Deadline ve kaliteyi dengeleyin, şöyle ki, bir projeyi çok kaliteli yapmaya çalışırsak deadline süresini aşabiliriz, sürekli deadline odaklı gidilirse de kaliteden taviz verilmiş olur, bu yüzden deadline kalite dengesini iyi ayarlamanız gerekir.

7) Çözüm ve müşteri odaklı olun, yani bir uygulama geliştirirken uygulamaya kendi bakış açınızla değil de her zaman son kullanıcı gözüyle bakmaya çalışın.

8) Yeniliklere ve değişime açık olun. Yazılım ve teknoloji dünyasında gelişmeler ve yenilikler çok hızlı olur, bu yüzden kendinizi güncel tutmak bu noktada çok önemli. Bu yüzden yenilikleri takip edin, değişime kapalı kalmayın.

9) Belli bir dilin ya da uygulamanın fanatiği kesinlikle olmayın. Gün gelir, dün çok kötülediğiniz şeyleri bazen bazı şartlardan dolayı kullanabilir ve yola onunla devam edebilirsiniz. Her teknolojiye açık olun, tek bir yere bağımlı kalmayın.

10) Paylaşımcı olun, yazılım işinde paylaşmak, insanlara yardım etmenin dışında sizleri de oldukça geliştiren bir yöntemdir. Bu yüzden bildiklerinizi paylaşın ve saklı tutmayın ki, hem karşı taraf gelişsin, hem kendiniz gelişin, hem de yazılım sektörü gelişsin. Sonuçta bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.

11) Ve İngilizce öğrenin. Özellikle konuşma yeteneğiniz de varsa kariyerinizde çok farklı noktalara gelebilirsiniz.

Güzel bir yazı olduğunu düşünüyorum, sizlerinde bunlarında dışında görüşleri varsa yorum olarak belirtip, farklı fikirler ortaya koyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir