Clean Code Yazmak Hakkında

Merhabalar, bu yazımda medium.com’dan okuduğum blog yazısını özetleyip, clean code hakkında sizlere biraz bilgi vermek istiyorum.

Alıntı yaptığım yazıyı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

İsimlendirme hakkında,

İyi isim seçmek zaman alır, ancak uzun vadede daha çok zaman kazandırır. Telaffuz edilebilir isimler kullanın. Eğer bir değişkenin adını telaffuz edemiyorsanız onu kullanmayın.
Aranabilir isimler kullanın, tek harfli isimler ya da sayı sabitleri arama dostu değildir. Bir ismin uzunluğu, o değişkenin kapsamının genişliği ile eşdeğer olmalıdır.
Açıklayıcı isimler kullanın, uzun isimler kullanmaktan kaçınmayın. Uzun tanımlayıcı isimler, kısa bilmece gibi isimlerden veya uzun bir yorumdan daha iyidir.
İsim seçmek için zaman harcamaktan korkmayın. Bir sürü farklı isim deneyin ve her biri ile kodu tekrar tekrar okuyun. Açıklayıcı isimler seçmek zihninizdeki tasarımı ortaya çıkaracak ve onu geliştirmenize yardım edecektir. İsimlerinizde tutarlı olun. Fonksiyon isimlerinizde aynı isimleri, kelime gruplarını, sıfatları ve fiilleri kullanın.
 

try/catch Bloklarını Ayırın,

try/catch blokları doğaları gereği çirkindir. Normal işleyişi ve kodun yapısını karıştırır. Bu nedenle try ve catch bloklarının gövdelerini kendi fonksiyonlarına ayırmak daha iyidir.
 

Kötü koda yorum yazmayın, onu yeniden yazın,

Yorumları yazmamızın amacı, kodda kendimizi iyi ifade edemediğimiz noktaları telafi etmektir. Yorumlar her zaman koddaki kusurlarımızdır, çünkü kendimizi onlarsız nasıl ifade edebileceğimizi bilmiyoruz. Bu yüzden eğer kendimizi yorum yazarken buluyorsak, durup tekrar düşünelim. Kendimizi açıklayabileceğimiz başka yollar olup olmadığına bakalım. Yorumlara neden bu kadar kötü bakıyorum? Çünkü yorumlar yalan söylerler. Her zaman ve bilerek değil, ancak çoğunlukla söylerler.
Bir yorum ne kadar eski olursa, yazıldığı koddan bir o kadar uzak ve bir o kadar yanlış oluyor. Sebebi basit, yazılımcılar yorumları güncellemezler.
 

Tekrarlanmış kodlar yazmayın,
Tekrarlanmış kodlar, iyi tasarlanmış sistemlerin birinci düşmanıdır. Tekrarlanmış kodlar, ek iş, ek risk ve gereksiz karmaşa demektir.
 

Not : Yazının başında da belirttiğim gibi, yazı medium.com’da 12 bölüm halinde yayınlanmıştır, alıntıdır. Orjinaline ulaşmak için, buraya tıklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir