Merhabalar, bu yazımda sizlere Anki uygulamasını anlatıp tanıtmaya çalışacağım. Ben çok fazla faydasını gördüm, bu yüzden uygulamayı tanıtıp bilmeyenlerin de faydalanmasını istedim.
Anki nedir, anki ezberlemek istediğiniz şeyleri, ister özelleştirilebilir algoritması, isterseniz de içindeki kendi algoritması sayesinde, temeli tekrara dayalı bir öğretme yöntemi kullanarak öğretmeyi amaçlayan, açık kaynak kodlu bir yazılımdır.
Ben bu uygulamayı şu ana kadar ingilizce öğrenmek için kullandım, ama sizler ingilizceden başka diğer diller için de olmak üzere tıp, biyoloji, kimya, tarih, matematik, müzik vs. gibi bir çok alandaki çalışmalarınızı ezberlemek için de kullanabilirsiniz.
Anki’nin, hem masaüstü hem de mobil uygulaması var, ek olarak web arayüzünden de ulaşabilirsiniz. Bu ortamların birbiriyle senkronize bir şekilde çalışmasını isterseniz bunun için önce üye olmanız gerekmekte. Tavsiyem basit bir şekilde üye olun, ve senkronize bir şekilde çalışın, oldukça faydasını görürsünüz.
Şimdi gelelim uygulamayı nereden indireceğinize; Masaüstü için seçeceğiniz işletim sistemine göre buradan, mobil için ise Android kullananlar play store ile buradan, Ios kullananlar ise apple store ile buradan indirebilir. Ek bilgi olarak söyleyeyim, maalasef uygulama Ios’da ücretli bilginiz olsun.
Şimdi uygulamanın nasıl çalıştığına geçmeden önce çok kısa uygulamayı sizlere tanıtayım, uygulamayı bilgisayarınıza kurup açtıktan sonra ana ekranda üstte “Desteler”, “Ekle”, “Aç”, “İstatistikler” ve “Eşitle” gibi menüler göreceksiniz.
“Desteler” kısmında var olan desteleri görebilirsiniz, “Ekle” kısmından bir kart eklediğinizde var olan desteye eklemiş olduğunuz kartı ekler, “Aç” dediğinizde var olan desteler yeni bir pencerede açılır ve düzenleme yapmanıza imkân sağlar. “İstatistikler” kısmında son çalıştığınız destenin istatistiklerini görebilirsiniz. “Eşitle” dediğiniz de ise, son yaptığınız işlemleri diğer cihazlarınızda da kullanabilmeniz için eşitler. Böylelikle bilgisayardan yaptığınız bir değişiklik ya da çalışmayı, telefona da aktarabilirsiniz. Aynı şekilde telefondan yaptığınız uygulamadaki değişiklikleri de bilgisayara aktarabilirsiniz. Tabi mobil uygulamadan da son değişiklikleri senkronize etmeyi unutmayın.
Bir de uygulamanın en aşağısında “Deste Bul”, “Deste Oluştur” ve “Dosyayı İçeriye Aktar” isminde 3 buton bulunmaktadır. Bunlardan da kısaca bahsedeyim.
“Deste Bul” butonundan Anki web sayfası üzerinden diğer kullanıcılar tarafından paylaşılmış desteleri görebilir ve indirip kullanabilirsiniz. “Deste Oluştur” kısmından yeni bir deste oluşturabilir ve yeni ekleyeceğiniz kartları bu destenin içine ekleyebilirsiniz. Örneğin İngilizce 1000 Kelime veya YDS İsimler gibi bir kart oluşturun ve ilgili kartları bu oluşturmuş olduğunuz destenin altına girin. Son olarak “Dosyayı İçeriye Aktar” kısmından ise, “.apkg” uzantılı desteleri veya uygun formatta hazırlanmış “.txt” uzantılı dosyayı içeriye toplu bir şekilde aktarmanızı sağlar. Bu uzantılara ek olarak excel dosyası da import edilebiliyor ama ben hiç kullanmadım.
Şimdi gelelim uygulamanın nasıl çalıştığına ve kartların nasıl kullanıldığına, çalışmak istediğiniz desteyi açtığınızda Anki, sizin daha önceden hazırlamış olduğu kartları sizlere sırayla göstermekte, bir kart açıldığında ilk önce ön yüz diye belirtilen kısım sizlere görünür, siz cevabı düşünürsünüz ve ardından “Cevabı Göster” butonuna tıkladığınızda oluşturmuş olduğunuz kartın arka kısmındaki cevap görünür. Siz düşündüğünüz cevaba göre çıkan “Tekrar”, “Zordu”, “İyiydi” ve “Kolay” butonlarından birini seçersiniz ve Anki sizlere sıradaki kartı gösterir.
Böylelikle Anki hangi kartı daha çok tekrar etmeniz gerektiğine dair analizler yapar ve sonraki günlerde çalıştığınızda halen öğrenmediğinizi düşündüğünüz kartı sizin önünüze tekrar getirir. Böylelikle aralıklı tekrarlama yöntemiyle kartları ta ki siz öğrenene kadar önünüze getirir. Emin olun bu aralıklı tekrarlayarak öğrenme yöntemi oldukça faydalı bir yöntemdir. Benim ingilizce kelimeleri öğrenmem de çok fazla işime yaradı. Dilerseniz bu bahsettiğim yöntemi kısaca araştırabilirsiniz.
Bu yöntemin nasıl işlediğiyle ilgili başka bir açıklama yapmam gerekirse, mesela çalışırken kelimenin anlamını hemen açmayın, gördüğünüz o kelimenin anlamını düşünün ve hatırlamaya çalışın, aslında öğrenmenin asıl gerçekleştiği kısım tam da burası oluyor, siz bu kelimenin anlamı neydi diye düşünürken beyniniz o bilgiyi çağırmaya çalışıyor ve bunu tekrar tekrar yaptıkça hızlı yapabilir hale geliyorsunuz, böylelikle ezberlemek daha kolay bir hale geliyor.
Ayrıca bu oluşturmuş olduğunuz kartlara Resim veya Ses kayıtları da ekleyebilirsiniz. Nasıl faydalı olabileceğine siz karar verin artık 🙂
Kartların nasıl kullanıldığından bahsettik, şimdi de gelelim toplu bir şekilde nasıl kart ekleyebileceğinize. Bunun için çeşitli yöntemler mevcut ama benim kullandığım iki yöntem var.
Birincisi Anki nin sitesinde bulunan paylaşımlardan indirdiğiniz “.apkg” uzantılı desteleri import etmek veya “.txt” uzantılı dosya oluşturup import etmek.
Anki formatı olan “.apkg” uzantılı dosya import işlemi için oluşturmuş olduğunuz destenin içine girip Dosya menüsünden içe aktar seçeneğini seçerek işlem yapabilirsiniz.
Diğer bir yöntem olan “.txt” uzantılı işlem için ise, kart olmasını istediğiniz her bir kart için satır formatında ayarlayın ve önyüz – arka yüz ayrımını ise arasına belirli bir işaret koyarak ayarlayın, burada belirli işaretten kastım örneğin virgül(,) veya tire(-) gibi bir işaret olabilir. Anki içe aktar işlemi sırasında bunu soracaktır ve anki ayrımı buna göre yapacaktır.
Örneğin benim aşağıda göstermiş olduğum örnek “.txt” uzantılı bir dosyayı içeri aktarırken gelen ekrandır.
Dosyanın içeriği örnek olması açısından şöyledir.
ÖnKart1, ArkaKart1
ÖnKart2, ArkaKart2 gibi.
Tabi burada yüzlerce kelime bilgisi yer alıyor.
Burada sorulan ilk soru “Update existing notes when first field matches” seçeneği, eklediğiniz ilk alan diğer mevcut destedeki notlarla eşleştiğinde mevcutta eklemiş olduğun bilgiler diğer destenin bilgilerini de günceller. Yani şöyle, diyelim ki, 2 farklı desteniz olsun. 1.destede Ön1 – Arka2 şeklinde bir kart var, siz ise 2.desteye yeni ekleme yapıyorsunuz. Eğer bu 2.desteye eklemiş olduğunuz “.txt” dosyasında Ön1 kartının arka yüzü Arka1 ise, 1.destedeki Ön1 – Arka2 olan kartın arka yüzü Arka1 olarak güncellenir. Biraz karışık olmuş olabilir ama bir iki kere okursanız sanırım anlaşılacaktır 🙂
İkinci seçenekte sorulan soru “İlk alanı mevcut not ile eşleşen satırları yok say” seçeneği ise mevcut kart farklı destedeki kartlarda da varsa, bu eklemiş olduğunuz desteye diğer destelerde aynı kart olduğu için ekleme yapmaz.
Üçüncü seçenekte sorulan soru “Mevcut not aynı ilk alana sahip olmasına rağmen içe aktar” seçeneği de, diğer destelerde aynı karttan olsa bile, yine de sizin eklemiş olduğunuz desteye bu kartları yine de aktarır. Yani aslında her zaman son seçeneği seçebilirsiniz, sadece daha detaylı bir çalışma yapıyorsanız diğer seçenekleri düşünebilirsiniz.
Zaten zaman geçip kullandıkça ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
Resimde işaretlemiş olduğum kısım ise, sizin “.txt” dosyasındaki önyüz ve arka yüz ayrımında ne kullandıysanız buraya girmenizi sağlar. Böylelikle Anki ayrımı buna göre yapar.
Yazı biraz uzun oldu farkındayım, ama detaylı okursanız bir çok şeyi öğrenebilirsiniz. Sonuçta Anki çok fazla özelleştirilebilme seçeneğine sahip, daha iyi anlamak için mutlaka indirip biraz kurcalama yapmanız gerekecektir emin olun daha iyi anlayacaksınızdır. Ben burada temel bilmeniz gerekenlerden ve benim en çok kullandığım yöntemlerden bahsettim, yine de sormak istediklerinizi isterseniz yorumlardan, isterseniz de hakkımda sayfasında bulunan mail adresime iletebilirsiniz. Seve seve yardımcı olmaya çalışırım.
Cep telefonumdaki ankidroid destelerimi iş yeri masaüstü bilgisayarım ile senkronizeydi. Ancak anki’nin yeni sürümünü iş yeri bilgisayarıma yüklememe sistemimiz izin vermedi ve masa üstü anki’m deki birçok destem de yok oldu. Cep telefonumda kayıtlı olan tüm dosyaları evimdeki özel masa üstü bilgisayarıma nasıl yüklerim? Evdeki bilsayarıma ankiweb’i kurdum. Ancak telefonumla senkronize etmeye korkuyorum,telefondakiler de yok olacaklar diye.
Yardımcı olrsanız 60 yaşından sonra İngilizce öğrenmeye çalışan beni çok sevindireceksiniz.
Teşekkürler
Merhaba, anki de daha önce hesap oluşturmuş muydunuz, eğer oluşturmadıysanız önce telefonunuzdan hesap oluşturun, sonra telefonunuzdaki desteleri bu hesapla senkronize edin, çünkü en güncel hali telefonda diye anlıyorum, daha sonra oluşturduğunuz bu hesapla masaüstündeki ankiweb e giriş yapın ve tekrar senkronize edin, böylelikle telefonunuzdaki desteler masaüstüne de gelecektir diye düşünüyorum.
Bilgilendirme için teşekkür ederim. İlk aşamada kartlara öne öğrendiğim dili geriye de Türkçesini yazıp kaydettim. İlk aşamada böyle çalışmak istiyorum ama sonrasında Türkçesini görüp öğrendiğim dil karşılığını görmek istiyorum. Ön ve geriyi istediğim zaman değiştirebilir miyim. Yoksa baştan farklı kaydetmeli miyim? Teşekkür ederim
Bildiğim kadarıyla baştan nasıl kaydederseniz öyle görünecektir, yani ön ve geri ayarı tam emin olmamakla birlikte yok diye biliyorum.