İş Görüşmelerinde İşverene Neler Sorulur ?

  Merhabalar, bu yazımda iş görüşmelerinde işverene neler sorulabilir, biraz bunlardan bahsedip, ipuçları vermeye çalışacağım.

Öncelikle şunu söyleyelim, bir iş görüşmesinde işveren size bazı sorular sorarak, bilginizi, tecrübelerinizi, becerilerinizi ve kişiliğinizi ölçmeye çalışacaktır. Siz de bu sorulara bazı yanıtlar vererek karşı tarafı etkilemeye çalışacaksınız. Yani bu durumda işveren sizi değerlendirmiş oluyor.
Peki, işveren size bu soruları sorarak sizi ölçüyorsa, sizler de işverene bazı sorular sorarak işvereni, çalışacağınız şirketi değerlendirebilmelisiniz.

 

Yalnız şunu unutmayın bu sorular her zaman sorulması gereken sorular değildir, olmamalı da, siz bu soruları şirkete göre, görüşme esnasında yaşanan durumlara göre, bir şekilde süzgeçten geçirip, soruları ona göre sormalısınız. Yani burada bahsettiğim sorular aslında sorulabilme potansiyeli taşıyan sorulardır.
Şimdi gelelim bu sorular neler olabilir bunları inceleyelim.

1) Maaş konusu ile ilgili sorular
Burada maaş konusu önemli ve kritik bir konudur, öncelikle burada şirket kurumsal bir şirket mi yoksa patron şirketi mi bunu değerlendirmelisiniz. Çünkü kurumsal şirketlerde pozisyonların maaş skalası az çok farklı da olsa bellidir ve bunun dışına istisnalar dışında çok fazla çıkmazlar. Sizler burada mevcut maaşınızı söylememelisiniz, çok ısrar edilirse şirketin gizlilik sözleşmesini gerekçe olarak sunabilirsiniz. Maaş konusunda aralık belirtmeyin, çünkü şirketler genelde söylediğiniz aralığın en alt sınırını vermek isterler.
Maaş için net bir rakam söyleyin ve mutlaka net maaş mı yoksa brüt maaş mı olduğu konusunu sorup netleştirin.
Bunun dışında maaşa ek olarak herhangi bir prim ya da ikramiye gibi şeyler var mıdır, bunu da sorup öğrenmeniz sizin faydanıza olacaktır.

2) Yan haklar ve özel sağlık sigortası gibi sorular
Şirketin sizlere sunduğu yan hakları öğrenin, özel sağlık sigortası var mı, varsa belki limiti ya da neleri kapsadığı ile ilgili konuları sorup öğrenebilirsiniz.

3) Yol, Yemek gibi sorular
Ulaşım konusunun nasıl sağlanacağı, servis var mı, servis yoksa yol parası verilecek mi. Artı olarak yine yemek konusu nasıl oluyor, şirketin kendi yemekhanesi mi var, yoksa yemek kartı mı veriliyor gibi sorularında mutlaka cevabını öğrenin.

4) Kişisel gelişim, kişisel eğitim ile ilgili sorular
Şirket çalışanının kişisel eğitimi, kişisel gelişimi için özel eğitimler, özel kurslar sağlıyor mu, bununla ilgili bir bütçe çalışana özel olarak sunuluyor mu gibi konuları da bu kapsamda sorup öğrenebilirsiniz.

5) Uzaktan çalışma imkanı var mı, varsa detaylı bilgi alabilirsiniz.

6) Şirket kültürü nasıldır, kısaca şirketinizi nasıl tanımlarsınız?

7) Şirket hangi sektörde faaliyet gösteriyor?

8) Şirketin aktif olarak yürüttükleri projeler nelerdir, kısaca bilgi isteyebilirsiniz.

9) Ortalama çalışma süreniz ne kadardır?

10) Şirketin büyüme hızı geçen yıla göre ne durumda ve şirket kendini sonraki yıllarda nerede görüyor?

11) Bu pozisyon için iş tanımım, görev tanımım nedir?
Bu soruda şirketin sizden beklentilerini ve şirketteki bir gününüzün nasıl geçeceği gibi detayları da öğrenmeniz sizin yararınıza olacaktır.

12) Sizi hangi ekip ve nasıl bir proje için düşünüyorlar?
Bu soru sizin karar vermenizdeki önemli sorulardan biridir, bu yüzden bu soruyla ilgili mümkünse daha fazla detay bilgi öğrenmeniz sizin yararınıza olacaktır.

13) Çalışacağınız ekip kaç kişi, ekip içinde planlama ne şekilde yapılıyor?
Bu soruda yine sizin için önemli sorulardan biri olmalı bu soruyu sorarken ekip içindeki bilgi aktarımının ne şekilde olduğunu ve toplantıların ne sıklıkla olduğunu da ek olarak sorabilirsiniz.

14) Şirket içindeki farklı ekiplerin iletişimi nasıl ve ne şekilde gerçekleşiyor?

15) Şirketin büyüklüğü, şirketin organizasyon yapısı gibi sorular

16) Mesai saatleri konusu
Bu sorunun da detaylıca sorulmasının gerekli olduğunu düşünüyorum, şirketin mesai saatleri nedir, fazla mesai yapılıyor mu ve yapılıyorsa ne sıklıkla yapılıyor ve en önemlisi fazla mesai ücreti ödeniyor mu? Bu soruların cevaplarını detaylıca öğrenmeniz sizin faydanıza olacaktır.

17) Şirketin kendi kariyer yönetimi hakkında sorular
Bu soruyu kısaca açıklamam gerekirse, şirkette uzun yıllar çalışan birisi hangi pozisyonlara kadar yükselebilir gibi bir soru sormalısınız, böylelikle kendinizi bu şekilde değerlendirebilir ve belki de ilerisini daha rahat görebilirsiniz.

18) Performans değerlendirme ile ilgili sorular
Buradaki amacınız aslında çalışanların performans değerlendirme süreçlerinin nasıl olduğu hakkında bilgi sahibi olup zam, prim, terfi gibi konuların performans ile ne derece bağlantılı olduğunu öğrenmek olmalı.

19) Yazılımcılar için genel teknik sorular
Burada ben bu soruları yazılımcılar için uyarladım, sizlerde kendi alanınızla ilgili soruları düzenleyip buna göre sorabilirsiniz.
Burada örnekteki soruları teknik olarak görüştüğünüz kişiye sorabilirsiniz. Bunlar ne olabilir kısaca bahsetmek gerekirse, kullanılan geliştirme ortamları, kullanılan teknolojiler, kullanılan diller vb.
Ek olarak, bu kullanılan teknolojileri kısa veya uzun vadede değiştirmeyi düşünüyorlar mı gibi bir soru da sorulabilir. Bunun dışında unit test, code review veya bug takibi ile ilgili sorular sorulabilir.
Artı olarak hangi sürüm takip sistemini(TFS, GIT, SVN gibi) kullandıklarını veya hangi iş takip sistemini(Jira, Redmine vb.) kullandıklarını sorabilirsin.

20) Ben bu kişiyle/kişilerle çalışmak ister miyim?
Son olarak bu soruyu kendi kendinize sormalısınız, sonuçta görüşmede, birlikte çalışacağınız yöneticiniz/müdürünüz/patronunuz kimse o kişiyle de mutlaka görüşeceksinizdir, böylelikle görüşme esnasında o kişinin nasıl biri olduğu görüşme boyunca sizlere az çok fikir verir. Bu yüzden bu soruyu da kendinize sormalısınız ki, doğru kararlar verebilin.

Yazacaklarım bu kadardı, umarım bu bahsedilenler sizlere farklı bir bakış açısı oluşturmuştur.
Farklı fikirleriniz varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir